tiistai 1. huhtikuuta 2008

Kerran vuodessa Virranta toistaa itseään!

Iisalmen sanomat huhtikuu 2007:

lä-Savo Pohjois-Savon hiihtoseurojen tilanne ei ole kovinkaan hyvä. Yleisissä sarjoissa ei tule menestystä, ja mikä vielä huolestuttavampaa, nuorten hiihtäjien määrä on mennyt jo vuosia alaspäin. Pohjois-Savon hiihto ry:n puheenjohtaja Kari Virranta on tilanteesta huolissaan.

– Kyllä se on myönnettävä, että tilanne on huono. Nyt todellakin tarttis tehdä jotain, Virranta huokaa.

Virrannan mukaan piirissä pitäisi tarttua kahteen ongelmaan. Ensiksi seuroihin pitää saada valmennuspäälliköt, jotka vastaavat siitä, että homma toimii. Toisena Virrannan puutelistalla ovat hiihtokoulujen rehtorit.

Pohjois-Savossa vain Maaningan Mahdissa ja Puijon Hiihtoseurassa nuorisotoiminta on suunnilleen oikealla mallilla, mutta muissa seuroissa olisi paljonkin tekemistä.

Yksi ongelma on myös se, että hiihtäjät puuttuvat. Siihen pitäisi nyt tarttua.

– Meillä on maailman huippuhiihtäjiä Suomessa ja he ovat nyt nousseet nuorten idoleiksi. Tämä buumi pitäisi nyt käyttää hyväksi niin, että saadaan harrastajamäärät uudelleen kasvuun. Me tarvitsemme pieniä virpikuitusia, joista voi kasvaa uusia maailmantähtiä.

– Tätä tilaisuutta suomalainen hiihto ei saa jättää käyttämättä, Virranta sanoo.

Pohjois-Savon alueella hiihto on kokonaisuudessaan mennyt Virrannan mukaan alaspäin. Hän muistaa ajan jolloin Raili Savolainen ja Jari Räsänen kuuluivat maan kärkikaartiin. Silloin kaikki oli hyvin.

– Sen jälkeen on menty koko ajan tasaisesti alapäin. Onneksi meillä on sentään Leppävirran Viri ja Vieremän Koitto.

Koiton Kerttu Niskanen ja Virin Tanja Kauppinen sekä Vieremän Siposen veljekset Tuomas ja Johannes ovat piirin alueella iloisia poikkeuksia. Ilman heitä Pohjois-Savossa ei olisi mitään.

– Ongelma onkin se, että meillä on muutama yksilö, mutta suuret massat puuttuvat. Jos meillä ei ole junioreita kasvamassa kohti aikuisten sarjoja, voidaan kohta aikuisten kilpailutkin lopettaa.

Mutta tilanne on samanlainen koko maassa. Junioreiden puute ja hiihtotaidottomuus ovat valtakunnallinen ongelma.

– Liiton maastohiihtovaliokunta saa huhtikuussa valmentajien tekemän esityksen uudesta valmennusjärjestelmästä. Tarkoitus on panna liiton alueellinen valmennustoiminnan aivan uuteen uskoon. Sellaista kunnollista remonttia me nyt tarvitaan.

Valmennuksen pitää Virrannan mukaan muuttua myös ammattimaisemmaksi. Onneksi hän tietää mitä siihen tarvitaan.

– Ammattitaitoisille valmentajille pitää maksaa rahaa. Ei tämä muuten onnistu.

Virrannan mukaan liiton tehtävä ei kuitenkaan ole olla maksaja, vaan ensisijaisesti liiton pitää olla valmennusjärjestelmän koordinoija. Sen sijaan Virranta heittää pallon urheiluseuroille. Niissä pitäisi nyt miettiä, minne rahat menevät.

– Sitä me mietitään piirissäkin. Meidän vuosibudjetti on 20 000 euroa, ja meidän on nyt mietittävä tarkkaan, miten se piirin sisällä käytetään.

Tähän saakka piirin tuki on mennyt Pohjois-Savon hiihtotiimille, mutta kuvio saattaa mennä uusiksi, kun rakenteita rukataan.

– Entäs jos piiri maksaisi vuositasolla muutaman tuhannen euroa alueelliselle valmentajalle, joka kiertäisi kaikissa seuroissa. Jotain tällaista meidän pitää keksiä.

Mutta totta kai liittokin on mukana järjestelmän kehittämisessä. Hiihtomenestys on poikinut liitolle uusia yhteistyökumppaneita entisten lisäksi ja samalla sen mahdollisuudet panostaa valmennukseen ovat parantuneet.

– Nyt ollaan suunnittelemassa sitä, että Hopeasompa-järjestelmää tehostetaan ja nostetaan se takaisin siihen kukoistukseen, missä se aiemmin oli.

Uusi nousu pitää ulottaa myös kouluihin, jonne hiihto-opetus pitää saada takaisin.

– Jari Räsänen oli seuraamassa koululaisten maakuntaviestiä ja siellä hän ihmetteli, miksi lapset eivät enää nykyään osaa hiihtää. No eihän sitä opi jos sitä ei missään opeteta. Uuteen nousuun tarvitaan mukaan myös koulujen liikunnanopettajat, Virranta heittää.


Ylä-Savo Pohjois-Savon hiihto ry:n puheenjohtaja Kari Virrannan mukaan yleisen sarjan kilpailijoiden puuttuminen ei saa olla totta enää muutaman vuoden päästä Pohjois-Savossa. Muun muassa Kerttu Niskasen olisi Virrannan mukaan löydettävä jo ensi talvena naisten yleisen sarjan vauhti.

– Jos mietitään Kertun kilpakumppaneita, niin Norjan Therese Johaug ja Astrid Jacobsen sekä Ruotsin Charlotte Kalla heitettiin tänä talvena aikuisten sarjoihin ja mikä olikaan tulos, Virranta vertaa.

– Ei samanlainen temppu yhdeltäkään suomalaisnuorelta onnistu, joten jotain meidän valmennuksessa tehdään eri tavalla kuin esimerkiksi Norjassa. Norjalaisilla on kyllä suuremmat harrastajamäärät kuin meillä, mutta silti.

Sapporossa 30 kilometrillä MM-pronssia hiihtänyt Johaug on saman ikäinen kuin Niskanen. Sapporon sprinttihiihdon MM-kultaa voittanut Jakobsen ja 10 kilometrillä viidenneksi hiihtänyt Kalla ovat vuoden vanhempia.

– Ero on varmaankin harjoitusmäärissä. Jos haluaa päästä maailman huipulle, pitää jo nuorena harjoitella enemmän ja kovempaa, että pystyy parikymppisenä nostamaan tehoja. Nuorten maailmanmestari Martti Jylhä on tällainen esimerkki, samoin Ville Nousiaiselta hyppäys nuorten sarjoista aikuisten joukkoon sujui aika hyvin, Virranta miettii.

Niskasen nuorten Suomen mestaruuksien lisäksi yläsavolainen menestys jäi muutamaa pilkahdusta lukuunottamatta vaatimattomaksi.

– Iisalmen Visan Eveliina Mäyrälle ensi talvi on ratkaiseva. Jos hän haluaa vielä menestyä, ensi vuonna sen on tapahduttava.

Miesten puolella Virranta odottaa nousevaa trendiä Siposen Tuomakselta ja Johannekselta.
– Johanneksen pitäisi nousta nuorten sarjassa maan kärkeen, mutta Tuomaksen pitäisi lyödä jo itsensä läpi miesten sarjassa, Virranta sanoo.

Iisalmen sanomat Huhtikuu 2008:

Kuusamo Pohjois-Savon hiihto ry:n puheenjohtaja Kari Virranta haluaa herätellä piirin hiihtoväkeä kauden päättyessä. Pohjois-Savossa on paljon hyviä asioita, mutta parannettavaakin löytyy.

– Ihan ensimmäisenä pitäisi saada hiihtokoulut muutamissa seuroissa kuntoon. Monet hoitavat perustyönsä hienosti, mutta poikkeuksiakin löytyy, Virranta sanoo.

Virranta kehuu muun muassa Maaningan nuorisotyötä, hyvin menee myös Vieremällä, Sonkajärvellä ja Kiuruvedellä sekä Puijolla, Leppävirralla ja Riistavedellä.

Mutta.

– Se on todettava ääneen, että Visassa ja Vedossa pitäisi herätä, Virranta täräyttää.

– Pitäisi saada uusia innostuneita ihmisiä mukaan toimintaan ja ihan ensimmäisenä pistää lasten ja nuorten hiihtokoulut toimimaan kunnolla.

Virranta muistuttaa, että seurojen hiihtokoulujen tarkoitus on tuottaa uusia hiihtäjiä hopeasompatasolle.

– Lapinlahdella oli jokin vuosi sitten yli sata hiihtokoululaista. Nyt ei meinaa löytyä kilpailijoita edes piirin hiihtocupiin, Virranta huokaa.

Nuorisotoiminta elää omaa aaltoliikettään. Siinä missä muissa kunnissa ollaan nyt nousukiidossa, Visassa ja Vedossa ollaan aallonpohjassa.

– Nyt pitäisi vaan saada toiminta uuteen nousuun.

Virranta miettii myös mahdollisuutta, että piirin oman huippuhiihtäjät voisivat innostaa lapsia ja nuoria. Voisi olla hiihtoleirejä ja -kouluja, joissa kilpahiihtäjät ovat mukana näyttämässä esimerkkiä ja kannustamassa lajin pariin.

Pohjoissavolaisten urheilijoiden eräänlainen ongelmaikä on juuri parinkymmenen tienoilla. Silloin kun lopettamiskynnys on matalimmillaan ja pitäisi löytyä se oikea asenne, jolla aikuisten sarjassa pärjää.

– Parinkympin tienoilla olevan urheilijan pitäisi tehdä ratkaisu, että satsaako urheiluun vai johonkin muuhun, esimerkiksi opiskeluun. Silloin urheilijoita pitäisi pystyä tukemaan nykyistä vahvemmin. Tilanne kun on nyt se, että pappa betalar.

Virrannan mukaan kysymys on rahasta. Liiton rahat menevät enimmäkseen maajoukkueelle, joten nousevia nuoria se ei voi tukea. Siihen pitäisi piirin tai seurojen pystyä.

– Pitäisikö nuoret saada sellaiseen osa-aikaiseen työhön, joka mahdollistaisi harjoittelun, mutta toisi myös elannon? Ihan puhtaasti sponsorituella se ei ehkä ole mahdollista ja kukapa tuntematonta, mutta lupaavaa nuorta tukisi niin isosti, Virranta arvelee.

Piirin tulevaisuus lepää nuorten harteilla.

Virrannan mukaan yksi hiihtokauden valopilkuista oli Kerttu Niskasen hiihto sunnuntaina Rukalla.

– Naisten sarjassa kuudenneksi on kova suoritus, samoin muissakin kilpailussa oli mahtavaa. Myös Nuorten MM-kisoissa Italian Mallesissa Kerttu hiihti loistavasti oman osuutensa, jättihän hän Norjan Therese Johaugin taakseen, Virranta muistuttaa.

Myös Lapinlahden Hopeasompafinaalin hienot järjestelyt olivat yksi kauden kohokohtia, samoin maakuntaviesti Kiuruvedellä.

– Viestiin tehdyt uudistukset olivat erittäin onnistuneita, siitä kuuluu kiitos Kiuruvedelle, Virranta sanoo.

– Kaiken kaikkiaan on vaikea sanoa, mikä näistä kolmesta olisi ollut kauden paras hiihtoteko. Varmaankin ne kaikki, Virranta summaa.”Tulevaisuuden huippunimet löytyvät Pohjois-Savosta”
Tommi Korpihalla
Kuusamo Pohjois-Savon hiihtopiirin tulevaisuus näyttää Kari Virrannan mukaan hyvältä. Ihan vaan siksi, että siitä tulee lähivuosina valtakunnallisestikin kova juttu.

– Puijon Hiihtoseuran Marjaana Pitkänen, Leppävirran Virin Tanja Kauppinen, Riistaveden Urheilijoiden Perttu Hyvärinen sekä Vieremän Koiton Kerttu ja Iivo Niskanen ovat nyt nousussa.

– Juttelin perjantaina Rukalla nuorten maajoukkuevalmentaja Mikko Virtasen kanssa ja hän sanoi, että juuri pohjoissavolaisten odotetaan nousevan valtakunnan huipulle. Se on aika hyvin, Virranta sanoo.

Mutta hyppäys nuorten sarjoista aikuisten joukkoon vaatii paljon. Paitsi harjoittelua, myös oikeanlaista asennetta.

– Kun siirtyy aikuisten sarjaan, pitää osata myös hävitä. Jos sitä ei osaa, saattaa jatkaminen aikuisten sarjassa tyssätä siihen kun ei enää menesty. Tarvitaan siis paitsi fysiikkaa, myös oikeaa asennetta.

Virrantaa mietityttää myös se, miksi norjalaiset ja ruotsalaiset parikymppiset ovat valmiimpia maailmancupiin kuin suomalaiset parikymppiset.

– Ehkä ero voi olla siinä, että Suomi ei lähetetä kansainvälisiin kisoihin opintomatkalaisia. Näin kokemusta isoista kisoista ei nuorille kerry. Mutta jos rahaa olisi, auttaisivatko opintomatkat ?

– Mutta sitten taas suuri yleisö on sitä mieltä, että opintomatkalaisia ei kannata lähettää. Mikä tässä nyt sitten oikein olisi, Virranta pyörittelee.

Piirin puheenjohtajan mukaan kehittyminen Pohjois-Savosta Suomen huipulle onnistuu. Piirissä on moni asia kunnossa, muun muassa olosuhteet ja valmennusjärjestelmä. Aikuisten sarjoissa meikäläisiä on vähän, mutta uusi sukupolvi on kasvamassa.

– Piirin valmentajatiimiin on nyt saatu uusia nimiä, kun Mika ja Kati Venäläisen lisäksi myös Riikka Sirviö on lupautunut valmentamaan piirin hiihtäjiä. Lisäksi hyviä valmentajia löytyy Maaningalta, Riistavedeltä ja Kuopiosta sekä tietenkin Ylä-Savon seuroista.

– Ainakaan valmennuksen tasosta piirin hiihtäjien taso ei jää kiinni.

Myös pitkällä tähtäimellä näyttää hyvältä, sillä nuoremmissakin hopeasompaikäluokissa on lupaavia junioreita.


Asiaakin kenties? paljon puhetta, onko tapahtunut jotain konkreettista? kommentoikaa jos jaksatta?!

2 kommenttia:

  1. Kenties hieman asiantynkääkin näkyy olevan... Minun silmiini osui varsinkin Virrannan kriittisyys myös Vetoa kohtaan - hyvä hyvä, sitä ei olekaan ennen näkynyt ainakaan julkisesti! Muutenkin tuo uudempi juttu ehkä hieman realistisempi - juniorityö on ainakin hyvällä mallilla useammassakin seurassa kuin mitä 2007 on tullut sanottua!

    VastaaPoista
  2. Paljon porua, vähän villoja. Jos mies on vuodesta toiseen johdossa, eikä mitään tapahdu niin missä vika ! PRKL !

    VastaaPoista

Mitä enemmän tänne kommentteja laittaa,
sitä enemmän mullekin bloggaus maittaa!