tiistai 16. joulukuuta 2008

Savolaiselle hiihtokansalle miettimistä??

Pariin otteeseen olen samasta asiasta pähkäillyt tässä blogilla ja omassa mielessäni josta nyt kirjoittaa Iisalmen Sanomat: Minne katoaa Ylä-Savosta ja Pohjois-Savosta hiihtäjät? Tehdääkö P-Savon seuroissa jotain väärin vai missä vika?
Itse tilannetta läheltä seuranneena en edelleenkään keksi mitään erityistä syytä tuohon katoon, Kaikki oli pääosin hyvin omalta kohdalta myös aiemmissa Savon seuroissa, mutta ikävystyttämäänhän se alkaa jos itsekseen melkein kulkee leireillä ja kisareissuilla...Niin yksilöurheilua kuin tämä hiihto onkin niin ei kai sen tarvitse olla yksinäistä ja kurjaa kisatapahtumien ulkopuolella. Siinäpä siis päällimmäinen syy nykyiseen seurakuvioon. Ja äärimmäisen tyytyväinen olen ollut tämän hetkiseen tilanteeseen ja uskon että se jatkuu samana ja vie eteenpäin. Minäkin näin "vanhoilla" päivillä olen oppinut ja saanut uusia asioita harjoitteluun uuden seuran ja uuden piirin kanssa. Motivaatio kilpahiihdon harrastamiseen pompahti reippaasti ylöspäin ja nautinto on suuri! Maailmallehan tässä ei olla lähdössä sehän on suhteellisen selvää mutta minkäs teet kun hiihtäminen on mukavaa. Motivoivia ja kannustavia seikkoja on se että seuran leireillä on aina muitakin urheiljoita ja minua kovempia jannuja ja heidän vanavedessään on itsensäkin pakko koittaa asennoitua. Ja kun koko P-karjalan piirissä on monen monta kovaa kilpakumppania niin mikäs tässä ollessa. Jo aikaisin keväällä minut kutsuttiin P-Karjalan piirileirille mukaan, jo ennenkuin seurasiirtoa oli edes tehty! Leireillä mukana aina isohko määrä motivoituneita urheilijoita ja äärimmäisen innostuneet valmentajat! Tällaista kutsua en P-savossa nähnyt tai kuullut vuosiin!
Siis tosiaan Pohjois savossahan on toki Kuopion hiihtäjillä reilu määrä aktiiveja ja heidän edesottamuksiaan katson talven mittaan suurella mielenkiinnolla. Tuttuja miehiä ja kavereita myös hiihtoharrastuksen ulkopuolella! tsemppiä vaan kaikille hiihtäjille niin savossa karjalassa kuin muuallakin!
Visan tilanteesta vielä sen verran että mun omakohtainen perustelu on se että kun osa urheiljoista lopetti mikä on toki kaikin puolin normaalia niin sen seurauksena tilanne muuttui erilaiseksi kuin mitä silloin seuraan liittyessä. Siellä oli hyvä panostus ja uskon että niin on edelleen ja vuosien päästä saan itse katsella ladun varressa kun siellä sitten muiden kovien seurojen joukossa kilpailee myös kova Visan joukkue!

Iisalmen Sanomat 15.12.08

Yläsavolaiset katosivat aikuisten sarjoista

15.12.2008 12:01 Tommi Korpihalla

Perinteiset Kallen kisat. Miesten 10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla.

Lähtölistalta löytyy tuttuja nimiä, mutta valitettavan vieraita seuroja. Esimerkiksi Esa Seppä, Joensuun Kataja ja Jarmo Rissanen, Kuopion Hiihtäjät. Listalle voisi lisätä Timo Rissasen, jonka seuraksi muuttui tällä kaudella Espoon Hiihtoseura.

Pohjois-Savon hiihtopiirin puheenjohtaja Kari Virranta ei asia sen kummemmin ihmettele.

- Se on tätä ihan normaalia liikehdintää eri seurojen välillä. Jossain seurassa panostetaan esimerkiksi viestijoukkueeseen ja toisessa ei, Virranta arvelee.

Iisalmen Visan miesten viestijoukkue kolkutteli muutama vuosi sitten SM-viestissä kymmenen joukkoa, jopa korkeammallekin.

- Menestyvä nelihenkinen viestijoukkue tarvitsee ainakin kuusi hiihtäjää, sillä joku kuitenkin sairastuu, Virranta tietää.

Siksi visakaan ei sen korkeammalle noussut

Viestihaastetta ei ole tänä talvena. Lapinlahden Kallen kisojen miesten sarjaan kun ei löytynyt yhtään visalaista. Ainoa yläsavolaisten mainetta puolustanut mieshiihtäjä oli Vieremän Koiton Tuomas Siponen, joka löytyy sijalta 43, 1.43,2 voittajalle hävinneenä.

Pyhäjärven Pohdista kilpaan osallistui Petri Laajalahti. Hän jäi voittajasta 45 sekuntia enemmän kuin Siponen.

Siinä kaikki.

Myös naisten menestys oli Vieremäläisistä kiinni. Naisten sarjaan näet osallistuivat Kerttu Niskanen ja Jonna Säisä. Ei muita.

Niskanen oli naisten viitosella seitsemäs ja Säisä keskeytti.

- Eipä ensi talven SM-hiihdoista tarvitse ainakaan miesten viestistä odotella kovinkaan paljon. Koitto sen sijaan naisten kilpailussa voi olla hyvä, Virranta miettii.

Koko Pohjois-Savon alueella tilanne ei aivan yhtä heikko ole. Riistaveden Urheilijat ja Kuopion Hiihtäjät voivat sentään saada jalkeille miesten viestijoukkueen.

Naisten sarjassa Koitto saa kovan kilpakumppanin SM-viesteihin ja maakuntaviestiinkin Leppävirralta, missä Virillä on kova tulevaisuuden viestijoukkue.

Tulevaisuudessa myös yleisten sarjojen tilanne voi petraantua. 16-vuotiaiden sarjoissa yläsavolaisia oli nyt mukana kymmenkunta, samoin kaksikymppisten sarjassa. 18-vuotiaissa sen sijaan vain muutama.

................................

blogitekstin tunnistetta klikkaamalla näkee myös aiemmin samasta aiheesta kirjoittaman pähkäilyt...

3 kommenttia:

  1. Tulipa mieleen vähän kommentoida tuohon Espenin avaukseen. Yksi ongelma pohjoissavolaisessa hiihdossa on, että ei oikein ole muita vaihtoehtoja kuin hiihtää tosissaan tai pysyä poissa. Itse olen roikkunut nelisen vuotta kisoissa mukana omaksi iloksi ja kavereiden kiusaksi, mutta tänä syksynä mietin, että josko jättäisi lisenssin ostamatta ja hommaisi ski-passin? Totesin kuitenkin, ettei sillä passilla saa p-savossa hiihtää kuin karttulan piirikunnallisissa!(pois lukien kuhi-cup, jonne pääsee ilman passiakin). Se on ollut viime aikoina ainoa piirikunnallinen kisa aikuisille. Eli jotenkin kaipaisi, että hiihtäjiä pyrittäisiin pitämään mukana seura- ja kilpailutoiminnassa laajemmalla rintamalla. Ei tämä ratkaise ongelmaa huippumenestyksen osalta, mutta toisi varmasti tätä Espenin mainitsemaa joukkuehenkeä enemmän esiin. Myös niitä piirileirejä voisi koettaa p-savossakin järjestää. Nuorille ja lupaaville kavereille piiri maksaisi sponssia leireille ja me vanhat pierut voitaisiin tulla omalla kustannuksella ja olla vaikka valmennusapuna.

    VastaaPoista
  2. Pakko se on taas todeta ettei Virrannalla oo M**AA myöntää, että piirin toiminnassa olisi kehitettävää varsinkin yleisten sarjojen osalta.

    VastaaPoista
  3. Jep. Kyllä vittuilla osataan, mutta siihen se sitten jääkin. Täällä päin osataan myös piilossa puuhastelu ja paskan puhuminen... Esimerkkejä en kerro.

    VastaaPoista

Mitä enemmän tänne kommentteja laittaa,
sitä enemmän mullekin bloggaus maittaa!